“DE GEZELLIGE DIJKTOCHDT 2013”
Dit jaar organiseerde tilleMANs met Dorcas de eerste editie van: “De gezellige dijk tochdt!”met DT. Deze mooie maar voornamelijk gezellige tocht vond plaats op zondag 21 april.
De route had als leidraad de westfriese omringdijk:
Westfriesland is het gebied in Noord-Holland dat volledig wordt omsloten door de oudste dijk van Nederland; de Westfriese Omringdijk. Op nog geen 25 kilometer van Amsterdam ligt dit provinciale monument met een totale lengte van 126 kilometer. Dit wonder van menselijke hand is al 800 jaar oud en verbindt de historische steden Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen en Medemblik. De Omringdijk slingert als een groene route door het landschap en leidt de bezoekers van Westfriesland langs het weidse landschap met zijn unieke vergezichten, de typische lintdorpen met stolpboerderijen en de voormalig VOC-steden met hun prachtig bewaard gebleven binnensteden. Een groot deel van dijk vormt nog altijd de grens tussen land en water, elders loopt de dijk dwars door het land tussen polders en droogmakerijen als een monument voor eeuwen van strijd tegen het water.
De dijk omarmt een rijke cultuurhistorie en is podium voor vele culturele verassingen. Maak kennis met één van de markante verschijnselen uit de geschiedenis van Westfriesland; de dwangburchten uit de 13e eeuw. De Hollandse Graaf Floris V liet deze dwangburchten bouwen om het Westfriese land aan zich te onderwerpen. Breng een bezoek aan het gerenoveerde Kasteel Radboud in Medemblik of bekijk vanaf de dijk de reconstructie van Kasteel Nuwendoorn in Eenigenburg.
Wij vonden het een leuk idee om de deelnemers te verrassen met het mooie Westfriesland!
De onvangst was vanaf 10.00 uur bij Hotel/restaurant : De Keizerskroon [Kleine Noord Hoorn].
We gingen van start om 11.00 uur met de “tochdt”.
Dankzij Kareltrans werd er ook gezorgd voor diegene met pech. [Jack en Junior Bedankt voor de goede inbreng]
[camera beelden in de auto van Joran Midddelberg]
De lunch werd geserveerd in het mooie maar ook gezellige restaurant Het Anker te Kolhorn!
[Was TOP]
Kolhorn wordt voor het eerst in 1288 genoemd. Het dorp Colhorn lag tot 1844 aan de Zuiderzee en was een vissersdorp. Sinds het inpolderen van de Groetpolder, de Waardpolder en de Wieringermeer ligt het dorp zo’n 20 kilometer landinwaarts.
Overblijfselen van de vroegere situatie zijn nog te zien op de Westfriese Omringdijk. Op de dijk staan nog een paar oude boeten (schuren). Hierin werd vroeger turf en andere handelswaar opgeslagen in afwachting van verder vervoer landinwaards. In de boeten zijn twee musea gehuisvest. Kolhorn is grotendeels rijksbeschermd dorpsgezicht. Het dorp heeft ook een dorpskerk uit de 17de eeuw de Laurenskerk.
Aan het einde van de middag finishten we: “Bij Wynand”op het gezellige Kleine Noord”.
Wie op zoek is naar een uitgaans-gelegenheid waar je privacy gegarandeerd is, die heeft het hier gevonden. Café-bar By Wijnand is met z’n 77 jaar de oudste Hoornse horeca-vestiging met – anno 2011 – een hoogst eigenzinnige gastheer. Maar: wèl een gastheer.
Kijk: het zit zo. Wie het pand betreedt, die komt thuis. Je komt de bar niet in; je trekt hem aan. Het pàst meteen. Hoe dat komt is eigenlijk raadselachtig. Natuurlijk: het interieur doet veel. De bezoekers die er al zijn – nèt iets boven het middle of the road-segment – doen het hunne. De bediening is top and cosy. Maar waarom de sfeer is zoals die is: daar kun je nou net niet de vinger op leggen.
By Wijnand is een ordentelijke gelagkamer waar je niettemin fantastisch uit je dak kunt gaan. Je geeft er je humeur een smakkerd en ook, zo je wilt, je maag. Want de kleine keuken, van de exotische prinses Winifred, is zeer spicy. Trouwens: zo klein is die keuken nu ook weer niet. Arrangementen tot 120 man worden volledig verzorgd.
Op dit adres vond de prijsuitreiking plaats met aangeklede borrel! [Jan bedankt]
Voor deze eerste editie van: De Gezellige dijktochdt hebben we een aantal prijzen te vergeven:
WESTFRIESE MOOISTE OLDTIMER TROFEE : De Panter Saloon De ville van de Fam. Metselaar
WESTFRIESE MOOISTE CABRIO TROFEE : PORSCHE van de heer Michel Schouten
WESTFRIESE MOOISTE DAGELIJKSE AUTO TROFEE: De FERRARI California van Joeri groot
WESTFRIESE KENNIS TROFEE: Marko en Ko Groot
WESTFRIESE PECH TROFEE: De heer Kroon
Als aansluiting had Jan Wynand een mooi en lekker buffet samengesteld.
Kortom de eerste editie van de gezellige Dijktochdt was TOP!
Door Jarno V is een mooie compilatie gemaakt van de auto’s tijdens de finish!
Waarom DORCAS? Zoveel energie en er echt voor gaan.
Wij waarderen Dorcas door hun gedrevenheid en kerndoelen:
NOODHULP
SOCIALEHULP
STRUCTURELEHULP
FINANCIELE ADOPTIE
tilleMANs vindt het onderscheidend vermogen sterk: samen doen, niet alleen het doorgeefluik zijn van een opbrengst voor een project!
De verbondenheid met de mensen die het minder hebben in onze maatschappij is groot. DORCAS gaat voor de mensen in nood. Goed doorspreken wat er gaat gebeuren en ook laten zien wat er is gebeurt.
De unieke pakken aktie is een bijdrage aan deze sociale hulp
De ingeleverde kostuums en colberts worden aan DORCAS geschonken. DORCAS zorgt er voor dat de ingeleverde kostuums en colberts een goede bestemming krijgen.
De opbrengst hiervan komt ten goede aan projecten van DORCAS in binnen- en buitenland.
Wat is Dorcas?
DORCAS is een christelijke internationale hulporganisatie die in achttien landen in Oost-Europa en Afrika 180 projecten van lokale partnerorganisaties ondersteunt. Dorcas helpt, geïnspireerd door Mattheüs 25, de allerarmsten in de wereld, en werkt bij voorkeur met lokale partners, zoals plaatselijke kerken of organisaties.
In Nederland zijn tienduizenden vrijwilligers, ondernemers en giftengevers bij Dorcas betrokken.
Waarom is Dorcas er?
Wereldwijd leven miljoenen mensen in grote armoede. Klimatologische problemen, een gebrek aan water, slechte hygiënische omstandigheden, onderontwikkelde zorgverlening, een gebrek aan scholing, rampen en oorlogen leiden vaak tot ziekte, ondervoeding en een slecht toekomstperspectief. Dorcas legt zich hier niet bij neer en werkt samen met lokale partnerorganisaties aan de ontwikkeling van hele gemeenschappen.
Door de allerarmsten te betrekken bij langdurige projecten, worden zij geholpen om in hun eigen levensonderhoud te voorzien én wordt hen hoop voor een betere toekomst gegeven. Dorcas Hulp Nederland voorziet Dorcas Aid International van de middelen die nodig zijn om de projectdoelen te realiseren.
Om de allerarmsten te kunnen helpen, is ook in eigen land betrokkenheid en draagvlak nodig. Dorcas werkt daarom aan publieke bewustwording van de armoedeproblematiek in de wereld.
Wat doet Dorcas?
Dorcas werft fondsen en goederen en ondersteunt daarmee de armen en onderdrukten, ongeacht religie, geslacht of politieke overtuiging in Oost-Europa en Afrika. Dorcas doet dit door het geven van structurele hulp, sociale hulp, financiële adoptie en noodhulp. De activiteiten van Dorcas zijn op deze vier pijlers gestoeld.
Bestemming van de kleding
Jaarlijks gaat er zo’n 800.000 kilo gesorteerde Dorcas-kleding naar de allerarmsten in Oost-Europa en Afrika. Dat zijn mensen die zelf onvoldoende geld hebben om kleding in de winkel te kopen. De hulp gaat naar oude mensen die onmogelijk van hun pensioentje rond kunnen komen, gehandicapten, chronisch zieken – de kwetsbaren in de samenleving. In vorige jaren zijn ruim 150 transporten met hulpgoederen verzonden naar onder meer Moldavië, Oekraïne, Rusland, Wit-Rusland, Albanië, Zuid-Afrika, Lesotho, Kenia en Mozambique.
De kleding die niet wordt gesorteerd en wordt overgenomen door Reshare (Leger des Heils, zie hierboven) komt overigens ook weer in Oost-Europa en Afrika terecht bij de allerarmsten. Ook wordt deze kleding gebruikt in de hulpverlening van het Leger des Heils. Zo snijdt het mes aan meerdere kanten.
Met duizenden vrijwilligers in het land en het hoofdkantoor in Andijk worden de armsten in Oost-Europa en Afrika voorzien van de meest elementaire levensbehoeften. Daarnaast worden er vele structurele projecten op het gebied van landbouw, huizenbouw, water en gezondheid opgezet. Drocas wordt ondersteund door particulieren, kerken, ondernemersgroepen en heeft 14 kringloopwinkels, in Noord-Holland in Andijk, Heiloo en Aalsmeer en binnenkort ook in Broek op Langedijk. Voor meer informatie: www.dorcas.nl of tel. 0228-595900.