Maatoverhemd

“Laat de man maar in z’n overhemd staan”

Bij Tillemans Tailors kunt u ook terecht voor een maathemd . Deze overhemden worden natuurlijk op uw maat gemaakt en met uw wensen.

Bij handgemaakte bespoke maatshirts denkt men vaak direct aan Italiaanse of Engelse tailors. Vanaf nu kan men dus ook denken aan Tillemans Tailors.

Maatoverhemden bij Tillemans Tailors te Hoorn
Voor een maatshirt ook wel maatoverhemd genoemd kun je ook terecht bij Tillemans Tailors te Hoorn.

Ik ben meerdere malen benaderd door shirtmakers om het maatwerk in overhemden op te nemen bij Tillemans Tailors. Maar bij dit bedrijf ben ik werkelijk overrompeld door de unieke manier van vervaardiging en het bijzondere verhaal achter het bedrijf. Het heeft me geïnspireerd om samen te gaan werken met dit unieke atelier.

Het familiebedrijf wordt gerund door inmiddels alweer de 6e generatie. Oorspronkelijk is men gestart met het spinnen van garens, maar sinds een jaar of 20 heeft men zich volledig gespecialiseerd in de productie van op maat gemaakte overhemden.

Canclini en Monti tailormade bij Tillemans Tailors te Hoorn
Voor onze maatoverhemden maken wij gebruik van de beste stoffen uit Italië. Hierbij kun je denken aan Monti en Canclini.

Het gehele proces gebeurd nog met de hand, zonder gebruik van computers: van het patroontekenen, het snijden van de patronen tot het knippen van de stoffen met een schaar. Men is terecht trots op het niveau van precisie van de kleermakers. Velen werken al meer dan 10 jaar bij het bedrijf. Pas na het volgen van een 6 maanden durende interne training start de vaak de vaak zeer ervaren kleermaker aan de productie van zijn eerste maatshirt.

‘Traditionele technieken’

De focus binnen het bedrijf ligt op de finesse en precisie waarmee de shirts worden geproduceerd. Er worden ongeveer drie keer zoveel steken per cm naad verwerkt dan bij andere leveranciers. Van binnen is het overhemd net zo mooi als van buiten door het toepassen van de traditionele technieken waar de beste tailors vroeger al trots op waren. Ook de finishing van de knoopsgaten en van het monogram van de ‘luxe lijn’ zijn ongeëvenaard. Deze worden met de hand, met zijdedraad vervaardigd om zo de dichtheid te waarborgen. Het duurt meer dan een uur om een knoopsgat en meer dan 3 uur om een 3-letter monogram te maken. Ieder shirt is dus een klein kunstwerkje.

‘Passie en een eerlijke prijs’             

Het is geen sinecure om alle patroondelen van de body en mouw volledig op elkaar aan te laten sluiten. Dus niet alleen de zichtbare onderdelen van schouder naar mouw of mouw naar manchet, maar ook alle onzichtbare delen zoals de oksels en onder de mouw lopen in lijn en dit ook nog eens gespiegeld….Pure passie! Het doet recht aan de mooie doeken die worden gebruikt. ‘High count’ Egyptische katoensoorten van de beste Italiaanse wevers zoals Canclini en Monti. De levertijd is ongeveer 4 weken en prijzen beginnen bij 179.95.

Tillemans Tailors maatoverhemden worden  gemaakt met de mooiste stoffen uit Italië zoals  Tessitura Monti.

TESSITURA MONTI

Midden in het jaar 1911, in de Italiaanse plaats Varago di Maserada, vlakbij Treviso, begon de Italiaanse stoffenmaker Giorgio Monti met de productie van hoogwaardige kwaliteit stoffen met de naam Tessitura Monti die hij verkocht aan makers van overhemden. Thomas Maine is een bedrijf opgericht in 1950 en houd zich bezig met de productie van business overhemden van een topkwaliteit Italiaanse stoffen. Vandaar ook dat Tillemans Tailors de stoffen besteld van het Italiaanse bedrijf  Tessitura Monti. En daardoor de mooiste Italiaanse overhemden kan maken.

monti
Tessitura Monti in de begin jaren……

 

 

Thomas Maine voor mannen..........
Only the prettiest dresses are worn to be taken off.

 

Een overhemd dankt zijn naam daaraan dat het (van oorsprong) over het hemd (tegenwoordig meestal onderhemd genoemd) wordt gedragen. Een oude naam is boezeroen. Van oudsher was de boezeroen (in het Frans “le bourgeron”) eigenlijk een korte kiel met lange mouwen, meestal van blauw gestreept linnen of katoen. Hij werd voornamelijk als onderkleed gedragen door ambachtslieden, zeelieden en sjouwers. Dit kledingstuk had geen kraag. Omdat dus het “gewone volk” boezeroenen droeg, werden arbeiders wel “Jan Boezeroen” genoemd. Een mager persoon werd wel aangeduid als “een boezeroen met botten”. Tegenwoordig  worden overhemden ook vaak aangeduid met de Engelse namen ‘shirt’ of ‘dress shirt’ of zelfs ‘dress hemd’. Over het algemeen bedoelt men met ‘dress shirt’ en ‘dress hemd’ een overhemd dat geschikt is om met een stropdas, onder een kostuum of pak te dragen.april_gutierrez_open_dress_shirt

Een overhemd of kortweg hemd is een kledingstuk voor het bovenlichaam, met name gedragen door mannen. Vrouwen dragen ook overhemden, maar dan worden ze bloes of blouse genoemd.

De meeste overhemden bestaan uit een dunne stof zoals katoen linnen of viscose.Het overhemd is al erg lang een bijzonder populair kledingstuk. Het wordt in verschillende vormen gedragen, bij iedere denkbare gelegenheid. Het kan onder een pak worden gedragen, maar ook op het strand. Omdat er zoveel verschillende draaggelegenheden zijn, zijn er ook veel variaties in ontwerp. Overhemden worden ook veel gebruikt als werkkleding in dat geval bestaat het weefsel dan uit een combinatie van katoen en polyester.

Maatoverhemd bij Tillemans Tailors.
Maatoverhemd bij Tillemans Tailors. Deze mooie handgemaakte overhemden hebben een levertijd van 4 weken en de prijs begint bij 179.95.

 

Egyptisch katoen is een katoenkwaliteit die zich duidelijk onderscheidt van andere katoensoorten. Met name door de extra lange vezels en een grote zuiverheid van het materiaal. Deze duurdere kwaliteit van katoen dateert al van 4200 jaar voor Christus. Egyptisch katoen is algemeen beschouwd als de beste katoensoort ter wereld. Egyptisch katoen is met de hand geplukt. Voor Egyptische katoen selecteert men alleen de rijpe vruchten. Deze hebben langere vezels, wat fijner weven mogelijk maakt. Resultaat is een stof die zeer zacht aanvoelt en duurzaam is.

Een overhemd heeft een voorsluiting en een boord. Tot aan de Tweede Wereldoorlog werden losse boorden boven het hemd gedragen, elke dag een schoon en gesteven exemplaar. Tegenwoordig heeft bijna elk hemd een vast boord.

Er zijn verschillende soorten boorden.

  • Button down boord

Bij deze kraag dienen de punten van de kraag met knopen vast te worden gezet op het voorpand. Dit type overhemd is van oorsprong bedoeld om gedragen te worden tijdens het sporten en kent daarmee een informeler karakter. De button-downboord is uitgevonden om de boord tijdens het polospel op de plaats te houden.

  • Klassieke of  Franse boord

Ook wel straight point of turndown genoemd. Dit type boord is het meest gangbaar onder een pak en in combinatie met een stropdas. In de punten zelf zitten vaak kunststof baleintjes die de punt recht dienen te houden. Bij betere hemden zijn deze verwijderbaar, en kunnen ook in messing of zilver worden uitgevoerd.

  • Wide spread of Italiaanse boord

Net zoals het Straight Point boord is deze kraag zonder knoopjes uitgevoerd. De punten staan echter wat wijder uit elkaar, hetgeen dit type hemd geschikt maakt voor dikkere knopen in de stropdas, en natuurlijk dikkere stropdassen. Ook in deze kraag zitten vaak baleinen.

  • Cut away boord

De punten van dit boord zijn niet recht gesneden, maar lopen vaak licht rond  naar achter. Het effect hiervan is een nog wijder vallende kraag.

  • Wit boord

Bij deze overhemden is het boord in wit uitgevoerd, in contrast met andere kleuren op het hemd zelf. Vaak zijn de manchetten van deze hemden ook wit. Dit type overhemd zie je vooral in de Verenigde Staten.

  • Vadermoordenaar

Onder een smoking, of rokkostuum draagt men dit type boord. Het kenmerkt zich door de punten die alleen aan de voorkant zichtbaar zijn. Ook zijn op deze overhemden enkele of alle knopen van het voorpand bedekt.

Welk type overhemd u ook zoekt, bij Tillemans Tailors bent u aan het juiste adres.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *