De wevers

 

Loro Piana 1 van de Italiaanse wevers waar Tillemans Tailors mee werkt.

Tillemans Tailors is de specialist op het gebied van maatpakken, maatjasjes en maatbroeken. Om aan alle wensen van onze gasten te voldoen werken wij met de beste wevers van de wereld. Die wevers zitten in Italië en in Engeland.

Vanaf mijn 16e werk ik al in de textiel, dan zou ik best mogen zeggen dat ik in al die jaren best veel gezien heb in mbt stoffen. En dat ik nu kan zeggen dat Tillemans Tailors alleen het beste in huis heeft. Er zijn natuurlijk vele stoffenhuizen en in diverse soorten. Katoen, wol, linnen. En dan de manier van weven.

De mooie Merino schapen van Vitale Barberis Canonico in Australië.

Wij werken met de volgende stoffen huizen,

  • SCABAL
  • CERRUTI
  • HOLLAND SHERRY
  • GUABELLO
  • VITALE BARBERIS CANONICO
  • FRATELLI TALLIA DI DELFINO
  • ERMENEGILDO ZEGNA
  • LORO PIANA
  • ZEGNA
  • HEDGES GILMORE

Deze namen klinken natuurlijk mooi en interessant maar zeggen je waarschijnlijk niet zo veel. Dat weten wij natuurlijk ook en daarom vertellen wij je er graag meer over in de gentlemen club in Hoorn. Om een tipje van de sluier op te lichten zal ik nu alvast een poging doen.

Alle stoffen die de wevers leveren verpakken zij in bunches.

De meeste wollenstoffen komen van het merino schaap. Deze schapen leven in Nieuw Zeeland en Australië. Ook dit is een apart verhaal maar om het enigszins kort en bondig te houden beperk ik me hier tot de grote stappen. De schapen worden daar geschoren en de wol wordt naar de Italiaanse of naar de Engelse wevers vervoerd. Hier begint dus het weven. Er zijn bij ons gasten-klanten die alleen Italiaans kunnen verdragen en zo ook gasten die alleen Engels willen.

De weverijen doen allemaal echt hun best en toch zijn er verschillen. Het eerste verschil zit al in het feit dat er verschillende wensen en eisen van de drager. Als je bijvoorbeeld in de zomer in zuid Italie wil verschijnen in een mooi pak dan zal deze vrij dun zijn. Moet je toch naar die formele afspraak in Lapland iets voor de kerst. Dan zal de stof waarschijnlijk ook dikker zijn. Tenminste als geen kou wilt lijden.

Laten we zeggen dat de dikte van een stof voor een pak of jasje gemiddeld 120s is. Met dit jasje of pak kun je gewoon het helejaar plezier hebben. Als het getal hoger wordt dan wordt het eerder een zomer pak. Een mooie stof van bijvoorbeeld Loro Piana met 180s kwaliteit is mooi maar hoeft perse het beste en het mooiste te zijn. Hij is dun en soepel! Als je daarvan houdt dan is het een top keuze maar let wel ook iets kwetsbaarder.

Dan kun je beter misschien voor linnen kiezen. Kreukt wel maar kan en is wel erg mooi! En vooral koel dragend. Maar linnen is sowieso een verhaal apart.

Over verhalen apart gesproken. In de zaak op de Grote Oost in Hoorn maak ik weleens het vergelijk met wijn. Je eerste wijn die je koopt is meestal 1 van de goedkoopste. Je vind de wijn prima totdat je op een feestje een andere lekkerder wijntje drinkt. Je informeert naar de naam en herkomst. OK hij is duurder maar jij denkt, toch ga ik die wijn eens bestellen. En hier begint het proces ook voor stoffen en pakken.

Het controleren op weeffouten bij Vitale Barberis Canonico.

Ik zou nog meer kunnen schrijven over mooie stoffen als cashmere, zijde, vicuna en katoen maar daar zijn al genoeg boeken over geschreven.

Wil je meer weten dan nodig ik je graag uit om langs te komen bij Tillemans  Tailors op de Grote Oost in Hoorn.

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *